A = armelias. Vuosi meni niin kuin meni. Kannattaa olla armelias itselleen ja toisille. Elämä on tässä ja nyt, hetket karkaavat.

 

B = best. Mikä on parasta? Minä tiedän ja sinä tiedät, mikä kuluneessa vuodessa on ollut parasta. Olkoon se sitten laventelin sininen orvokki keväisen ojan varressa tai rakkaan halaus – sillä ei ole merkitystä, kunhan vain löydät niitä. Muistelet niitä.

 

C = can. Osaan, sinä osaat, me osaamme. Pystyn, sinä pystyt, me pystymme. Osaaminen on osa elämänkoulua. Jokainen päivä toi mukanaan uutta, ja ensi vuosi myös. Yhdessä pystymme tekemään maailmasta paremman paikan meille, jos vain haluamme.

 

D = do. Mitä teit tänä vuonna? Mitä aiot tehdä ensi vuonna? Toivottavasti aika ei kulu tehtyjen tai tekemättömien asioiden katumiseen. Tehty mikä tehty.

 

E = ensiarvoista. Priorisointi on tärkeää myös omassa elämässä. Luksukseen ei monellakaan meistä ole varaa, mutta se ei estä meitä löytämästä tärkeintä elämässä. Kulunut vuosi. Mitä siinä oli ensiarvoisen tärkeää? Olenko huomannut jonkin minulle tarkoitetun ensiarvoisen asian? Kiittänyt siitä?

 

F = fiilis. Fiilikset vaihtelevat, mutta on hyvä muistaa, että ne nimenomaan vaihtelevat. Muuten ei huomaa erottaa hyvää pahasta.

 

G = go! Vuoden aikana on monta hyvää syytä piipahtaa ystävän, äidin, isän, lasten luona. Mikä on sinun ”menopaikkasi”? Kuluneen vuoden tärkeät tapaamiset jäävät varmasti mieleen – ainakin hänelle. Haudalla käynti on erilaista.

 

H = halu. Halu elää. Elämännälkä. Tästä on tehty laulukin, ainakin yksi. Haluan olla tässä elämässä. Vuoden kaikki päivät eivät ehkä olleet aina niin ihania, kuin toivoisi, mutta silti on hyvä jaksaa elätellä toivoa siitä, että ensi vuosi on hyvä, vaikka ei aina parempi.

 

I = ihana. On ihanaa, kun saan olla tässä. Jos tämä päivä ei ole niin hyvä kuin eilinen, niin voin olla iloinen edes siitä, että olen saanut olla iloinen joskus. Ilo on pisaroita. Niitä tippuu joskus enemmän, joskus vähemmän.

 

J = jalo. Pyrkimällä jalouteen pyrimme samalla kohti ylevää, mahtavaa ja suurta. Joulun aikaan mieliimme muistuu jotakin jaloa. Mikä on Joulun merkitys?

 

K = kiitollinen. Voi, kuinka pienistä asioista sitä voikaan olla kiitollinen! ”Kiitollisuuspäiväkirjaan” on toivottavasti tullut monia merkintöjä kuluneen vuoden varrelta. Ihanat sanat, mukavat tuokiot.

 

L = luottamus. Vuoden aikana kaikki päivät eivät suju odotusten mukaan. Luottamus johonkin voi pettää. On kuitenkin päiviä, jolloin rukous voi auttaa. Kannattaa sitä ainakin kokeilla.

 

M = minä. Miten on mennyt kulunut vuosi? Miten on minuuteni seurannut ajan virtaa? Ollako vai eikö olla? Kas, siinäpä pulma.

 

N = no, mitä nyt? Vuoden aikana tätä on saanut miettiä itse kukin. Mitä ensi vuonna? Iänkaikkisuuskysymys, johon ei löydy vastausta. Ehkä joskus vuosien päästä.

 

O = osata. Elämä vaatii jonkinlaista ”osaamista” erilaisine vaiheineen. Sitä osaamista vain ei aina löydy. Se taito täytyy opetella. Jokainen osaa tavallaan.

 

P = perhonen. Kesällä oli ihana katsella perhosia. Niiden siivet ovat niin kevyitä. Odotan ensi kesää ja perhosia. Meitäkin kannattelevat siivet. Niitä ei näe.

 

Q = quickly. Vuosi meni nopeasti. Monet asiat voivat muuttua nopeasti. On hyvä joskus pysähtyä. Miettiä.

 

R = rakastaa. Mitä ja ketä rakastaa? Kuka rakastaa minua? Miten rakastaa? Rakastinko oikein? Osaanko rakastaa? Yksinkertainen ongelmanratkaisukeino melkein kaikkeen, mutta tuntuu usein niin vaikealta. Jos olisin vuoden kuluttua viisaampi...vai olenko?

 

S = sinä. Miten sinulla meni vuosi? Voisimmeko tavata? Keskustella monista asioista. Yhdessä sinä ja minä.

 

T = toivo. Toivon, että tuleva vuosi on hyvä vuosi. Toivon, että osaltani voin ja jaksan vaikuttaa arjen kulkuun niin, että tulevat tapahtumat ja hetket ovat hyviä. Toivon, että en jaksa menettää toivoani silloinkaan, kun sitä ei enää ole paljoa. Toteutukoon Sinun toivosi. Amen.

 

U = usko. Uskoa silloin, kun elämä on vaikeaa. Uskoa silloinkin kun toivoa ei ole. Uskoa silloinkin, kun kaikki on lopussa. Usko voi loppua. Älä usko noin. Häneen voit aina uskoa.

 

V = viisaus. Netistä löytyy kaikki! Tiedän paljon! Oletko varma?

Kohtasin vuoden aikana monta ihmistä, joiden elämäkerrat ovat täynnä viisautta. Ne viisaudet ovat peräisin kohtaloista. En vieläkään tajua niitä, mutta ehkä voin opetella...

 

W = we. Yhdessä voimme tehdä kaikkea mukavaa, ihanaa ja ikimuistoista! Kiitän kaikkia teitä, jotka olette olleet mukanani tänä vuonna. Toivon, että teidänkin ensi vuotenne tulee olemaan hyvä.

 

X = Xmas, joulu. Joulut ovat erilaisia. Joulun sanoma on aina sama. Joulun sanoma siivilöityy meille joka joulu eri tavalla tilanteesta riippuen. Tämä joulu oli taas omanlaisensa. Ensi joulu on omanlaisensa. ”Herra X ”on Jeesus. Aina sama, vaikka maailma muuttuu.

 

Y = yksin. Jokainen on joskus yksin. On tilanteita, jolloin haluamme olla yksin. Kukaan ei voi ymmärtää minua ja haluan aikaa itselleni. Tai olen väsynyt. Kuluneen vuoden aikana on jokainen meistä viettänyt joitakin aikoja yksin. Niistä on sekä hyötyä että haittaa. Tarvitsemme myös yhdessäoloa. Valinta on Sinun.

 

Z = zero. Nollapiste. Elämä kulkee tavallaan koordinaatistossa. Y- ja X- – akselien määrittelemissä paikoissa. Tämä matemaattinen nelikenttä on joskus raskasta, joskus helppoa. Helpottaako ajatus, että joskus helpottaa? Ei sitä aina vellota syvissä vesissä.

 

Å = Åland. Tuleeko mieleen, että Strömsössä on kaikki hyvin? Vaikka se ei kuulukaan Ahvenanmaahan, on silti helppo kadehtia muita. Miksi? Kateus syö elämää eikä tuo siihen mitään hyvää. Anna ihmisten elää Strömsössä. Voit ehkä itsekin elää siellä joskus.

 

Ä = äiti. Äiti, minulla olisi sinulle paljon asioita kerrottavana, mutta en halua huolia sinulle lisää. Voin hyvin ja minulla on ihanat lapset. Kerro terveisiä isälle.

 

 

Ö = öiset ajatukset. Yöllä liitän käteni yhteen ja rukoilen siitä, että olen saanut elää tämänkin vuoden. Hyvää uutta vuotta toivon.

 

 

 

Päivi, joka on ehkä kerran kohdannut enkelin