Suomen kieli on siitä ihmeellistä, että monille sanoille voi löytyä uusiokäyttöä. Tämänkertaisen blogini aiheena on välityspalkkio. Kaikki maanviljelijät, joilla on karjaa, tietävät mitä välityspalkkio tarkoittaa. Maitotilan isäntäpariskunta voi myydä sonnivasikkansa sitä tarvitsevalle lihakarjankasvattajalle. Jos ostaja ei voi muuten hakea vasikkaa tilallensa, sen voi tuoda teurastamon auton kyydissä. Eihän tuo vasikan kuljetus uuteen paikkaan ilmaista ole, vaan siitä peritään välityspalkkio.  Muitakin välityspalkkion muotoja on: esimerkiksi asunnonvälittäjät suorittavat asuntojen välitystä ja kun kauppa on tehty, välittäjä saa maksusta oman osansa. Kaikki hyötyvät.

Me ihmiset tarvitsemme toisiamme. Varsinkin silloin, kun elämässä on vaikeaa sairauden, surun tai muun tilanteen vuoksi. Olotila helpottuu huomattavasti, jos joku välittää minusta silloin, kun itse en jaksa välittää juuri mistään mitään. Onko tuttu tunne? Äitienpäivä meni juuri ja jokaisella meistä – siis jokaisella meistä on tai on ollut äiti. Moni meistä on itsekin äiti.  Sanotaan, että äidinrakkaus menee kaiken muun rakkauden edelle. Oli kyseessä sitten oma äiti tai kasvattiäiti, tunneside voi olla lujaakin lujempi. Onhan kysymys niin yksinkertaisesta asiasta kuin toisesta välittämisestä. Äiti on kasvattanut lapsensa ja lapsi tavallisesti myös antaa arvon sille rakkauden määrälle, jonka on saanut elämässään äidiltään.

 Jos ei nyt kuitenkaan voida puhua ”välityspalkkiosta” niin ainakin äidin lastaan kohtaan vuosien ”välittämisenä”kertyneestä huolenpidosta ja hoivasta, jonka lapsi antaa takaisin jonkinlaisena ”palkkiona” viimeistään ja vähintään ainakin äitienpäivänä äidilleen pienin käsin tehtyinä äitienpäiväkortteina tai muuna huomiona. Äidit kyllä saavat näitä palkkioita lapsiltaan monin eri tavoin muulloinkin. Niitä tuppaa ilmaantumaan suukkoina, halauksina, kaikenlaisena arjen käyttäytymisenä, jonka taustalla lapsi tiedostaa oman äitinsä häneen kohdistuvan rakkauden. Tällainen ”välittämispalkkio” voi muuttua myös välityspalkkioksi. Saadessaan rakkautta ihmisen on helppo jakaa sitä eteenpäin. Välitetään yhdessä hyvää eteenpäin muillekin jaettavaksi. Välityspalkkio tuleekin sitten siitä, että sekä saajalle että antajalle tulee hyvä mieli, joka on palkkio tehdystä hyvästä asiasta toisen hyväksi. Kyseessä on siis kultainen sääntö: kohdelkaa toisianne niin kuin haluaisitte itseänne kohdeltavan.

 

Minusta on välitetty ja olen siitä onnellinen. Kirsti tarjosi minulle ikkunanpesuapua talvella. Otin tarjouksen kiitollisuudella vastaan. Niinpä hän kävi luonani eilen ja pesi ikkunat. Minä tarjosin ruoan ja kahvit. Minä en ymmärrä, miten hän jaksaa eläkkeellä touhuta niin paljon? Yhdessä saimme ikkunat puhtaiksi. Minä olin lähinnä auttava käsi. Kyllä se varmaan on niin, että Kirsti saa tuota voimaa juuri siitä, että auttaa lähimmäistään.  Lupasin hänelle auttaa häntä sitten, kun hän tarvitsee apua. Asia sovittu. Olen ollut eilisen jäljiltä niin pirteä, että en tiedä miten päin olla. Olen miettinyt, miten laittaisin tämän hyvän kiertämään – välityspalkkio on hyvä fiilis!

 

P.S. viikon päästä olisi viimeinen sytostaattihoito. Näin tänään erästä hyvin rakasta ystävää. Kerroin hänelle, että aion jotenkin juhlistaa tuota viimeistä sytostaattihoitokertaa. Hänkin on aikoinaan tehnyt niin. Kyllä asia on sen väärti!