Lupaus on vakaan tahdon tai aikeen ilmaus. Päätös on pohdinnan tuloksena syntynyt vakuuttuminen jonkin asian tekemisestä. Uudenvuodenlupauksia tehdään ja jätetään tekemättä tai niitä on vaikea toteuttaa, mutta päätös on jo kovempi juttu: siinä ollaan tiellä, joka johtaa lopulta loppuun eli ratkaisuun tai päätökseen. (kts. suomen sivistyssanakirja).

On jokaisen oma asia, kumman valitsee, ja mikä tuntuu sopivammalta. Voimme pettää lupauksemme, jonka olemme antaneet itselle tai toiselle/toisille, mutta päätöstä ei voi pettää, se on peruttava eli tehtävä ns. takinkääntötemppu. Toki voihan olla niinkin, että meillä ei ole ollut riittävää tietoa asiasta, kun päätös on tehty, tai sitten kertakaikkiaan muutamme mielemme jostain syystä.
Päätöstä tehdessä voi olla hyvä ja keventävä asianhaara se, että teemme päätöksen johonkin tiettyyn aikaan tai vaiheeseen saakka. Tuon vaiheen jälkeen voi sitten miettiä uutta mahdollista päätöstä.


En ole tehnyt yhtäkään uudenvuodenlupausta tälle vuodelle. Sen sijaan olen nyt päättänyt (!) nauttia niistä asioista, mitä minulla on sen sijaan, että kaipaisin jotain lisää (tai noh, kyllähän nainen aina kaipaa jotain elämänsä viihdykkeeksi, mutta se on varmaan meidän etuoikeutemme). Ehkä voisin myös  miettiä päätöstä olla parempi äiti - siinä vasta haastetta onkin! Parempi äiti voi olla sellainenkin, että kuuntelee herkemmällä korvalla aikuisuuden kynnyksellä kipuilevaa poikaansa. Ja muistaa, että tie pienenkin pojan sydämeen käy vatsan kautta. Ja erittäin tärkeä päätös: muista antaa se positiivinen palaute! Pienistä ja varsinkin siis niistä pienistä asioista!

MIkä on sinun päätöksesi vaikkapa vain kevääseen?

P.s. Kävin aamulla terveyskeskuksessa ja nestettä otettiin jälleen (yli 150 ml!). Sen jälkeen käväisin salilla ja sain hikeä kuntopyörällä, jotain kevyttä yritin tehdä myös. Päätökseni oli, että jokaisen nesteenpoistokerran yhteydessä käväisen salilla. Seuraava kerta onkin sitten perjantaina. Huomenna ulkoilen. Päätös myös on se, että syön marjoja pakastimesta, teen kunnon kotiruokaa ja huolehdin itsestäni. Olen päättänyt selättää tämän sairauden.


Minä päätän, mutta Luoja säätää.
Tie on kuitenkin kuljettava loppuun asti.